Loader

Želva pooseblja popotnika, ki sledi svojemu srcu

Želva pooseblja popotnika, ki sledi svojemu srcu

Naš logotip – želvica simbolizira potovanje tako v širine kot tudi v globine naše notranjosti, je povezovalka zunanjega in notranjega potovanja.

Ste že slišali za dokumentarni film Želvino osupljivo popotovanje? To je zgodba o majceni, komaj izleženi glavati kareti, ki sledi davni poti svojih prednikov na enem od najbolj neverjetnih popotovanj v naravnem svetu. Želvino potovanje se začenja na floridski plaži, kjer se kareta izvali, se poda na pot svojega življenja in se čez 25 let vrne nazaj na prav isto plažo, kjer izleže jajca in tako nadaljuje svoj rod.

Širine, v katere potuje mlada neizkušena želva, predstavljajo ves svet. Predstavljajo poti, po katerih želva premaguje ovire, vsak dan postaja modrejša in se uči predano zaupati življenju vse do konca, do svojega cilja. Kako ve, katera smer je prava? Zakaj se v širnem oceanu ne izgubi?

Širine so tudi poti, po katerih mi, ljudje, stopamo v življenju in skozi življenje. Večina nas nenehno išče smisel življena in smer poti, na kateri ga bomo našli in (za)živeli. To, da ga najdemo, ni samoumevno. Prav zato moramo potovati tudi v globine. Tja potujemo vsakič, ko zavestno stopamo v vsak nov dan ali na drug konec sveta, ko malce upočasnimo svoj tempo, se zavemo lastnega koraka, misli, doživljanj ter ko vztrajno sledimo klicu svojega srca.

Naš logotip predstavlja želvo popotnico, ki potuje v širine in globine, predvsem pa sledi svoji poti. Trd oklep, iznajdljivost in namen popotovanja ji dajejo moč, s katero lahko prebrodi ovire, ki se v različnih oblikah pojavljajo na njeni poti (plenilci, naravne okoliščine, človek …). Pravi popotnik je podoben želvi – na svoji poti doživi mnogo ovir in nevšečnosti, a se vedno znova odpravi na pot. Zaveda se namreč, da ga bodo prav te ovire (pre)oblikovale in (na)učile, da zraste v človeka, ki zna sprejemati in zaupati življenju.

Želva tako pooseblja popotnika, ki sledi svojemu srcu, ki vidi smisel v svojem popotovanju, saj se zaveda, kaj mu pot prinaša. Opazuje sebe in svet okoli sebe, je z vsemi svojimi čuti prisoten v trenutku ter svet doživlja skozi svoje oči in ne skozi ekrane sodobnega sveta. 

Kot je zapisal režiser filma: Film zaznamuje globoka duhovna razsežnost ter prevzemajoče razpoloženje in značaj, zaradi katerih se zaveš svoje majhnosti, ugotoviš, da gre za vseobsegajočo silo, ki obvladuje vse in ohranja planet pri življenju. V resnici pa gre za skrit in neprijazen svet, naš lastni notranji prostor, skozi katerega vodijo velike skrivne poti starodavnih nomadov in popotnikov.

Že ti so se zagotovo močno zavedali, da zunanje samo odpira notranje potovanje.

No Comments

Post A Comment